Proiectati-va viata ideala: Strategia unui instructor de la Google

De cate ori v-ati jurat sa va puneti viata in ordine?

Este o propunere atragatoare, dar si coplesitoare. Cum poate cineva sa avanseze in cariera dar in acelasi timp sa fie si un parinte bun, un partener iubitor si un prieten devotat? Este posibil ca in acelasi timp sa dati jos 5 kg?Cum poate cineva sa echilibreze aceste aspecte cu implicarea in comunitate si distractia? Si cum ramane cu facturile? Proiectele semestriale? Mai exista timp si pentru a calatori sau macar sa cititi o carte interesanta?

Exista o multime de aspecte in viata noastra ce se afla in competitie si pe care noi trebuie sa le echilibram. In incercarea de a prioritiza una dintre ele, vom observa ca am neglijat-o pe alta. Ne putem petrece viata incercand sa tinem pasul, intotdeauna aflandu-ne cu doi pasi in spatele celor mai importante teluri din viata.

Din fericire, Jenny Blake, un fost instructor pentru cariere de la Google si strategist pentru locuri de munca, a dezvoltat un sistem simplu – si distractiv – ce ne poate ajuta.

Blake recomanda sa folosim o harta mentala ce ne ajuta sa ne proiectam viata ideala printr-o metoda vizuala.

O harta mentala ne poate ajuta sa organizam, sa ierarhizam si, cel mai important, sa identificam foarte clar telurile. Este o tehnica oarecum revolutionara deoarece combina toate aspectele vietii intr-o masura egala.

Este destul de inovativ sa vezi telurile profesionale si cele personale combinate intr-un mecanism de planificare, si mai mult, sa le vezi in acelasi loc cu aspectele financiare, romantice, de calatorie si aspiratiile de fitness.

Dar nu asa functioneaza viata de obicei?

Iata cum sa va creati o harta mentala:

1. Notati anul in centrul paginii

Acesta ar trebui sa fie un exercitiu anual, creat pentru a va mentine pe calea corecta pentru succesul pe termen indelungat.

2. Puneti cate o subcategorie pentru fiecare aspect din viata pe care il considerati important

Acestea pot include locul de munca, familia, prieteniile, stimularea intelectuala, activitatea fizica, spiritualitatea, serviciile in scopul comunitatii, cautare iubirii, telurile financiare, calatoriile, creativitatea, dezvoltarea abilitatilor, educatia si chiar si un hobby unic. Daca este important pentru voi, trebuie notat pe harta.

3. Pentru fiecare categorie, intrebati-va cum ar arata un an bun in acel domeniu

Ati prefera sa salvati 10 la suta din castiguri? Sa reluati legatura cu un prieten drag si sa vorbiti saptamanal? Sa castigati o promovare intr-o pozitie manageriala? Sa mergeti la intalniri de 2 ori pe luna? Sa incercati o noua deprindere – precum gradinaritul sau sa invatati sa cantati la un instrument muzical?

4. Definiti telurile SMART

-specifice, masurabile, (care pot fi) atinse, realistice si (relevante ca) timp – care va pot ajuta sa va simtiti realizati si multumiti de fiecare aspect din viata.

Notati aceste teluri prin subcategorii aditionale fiecarei categorii. Spre exemplu, daca v-ati identificat prioritatile ca fiind activitatea fizica, subcategoriile ar trebui sa includa conceperea unui plan alimentar pentru 6 zile din saptamana, sa va asigurati 8 ore de somn in fiecare noapte si sa faceti exercitii fizice in fiecare Miercuri si Vineri.

5. Faceti un pas in spate si priviti harta in ansamblu

Va puteti vedea viata ideala in aceasta harta? Va puteti vedea devenind o persoana mai buna? Sunteti entuziasmati in legatura cu ideea de a atinge aceste teluri? Daca nu, amintiti-va ca detineti puterea de a face schimbari in orice moment. Pana la urma, e harta voastra!

„Atunci cand creati o harta mentala, puneti pixul pe foaie, reveniti la stilul vechi” a spus Blake in legatura cu tehnica ei. „Scopul este sa va eliberati de gandirea liniara. Largiti-va orizonturile. Evoluati. Incercati sa mergeti si pe alte cai auxiliare si apoi observati care dintre ideile voastre au cele mai mari sanse sa va trimite la pasul urmator.”

Articole similare

Ultimele publicatii