Organizarea unei camere de mici dimensiuni – cromatica, mobilier si texturi

Daca pentru un spatiu generos lucrurile sunt destul de simple cand vine vorba de amenajare, atunci cand vorbim despre decorarea unei camere de mici dimensiuni, lucrurile sunt putin diferite, deoarece trebuie sa imbinam utilul si functionalitatea cu placutul si creativitatea.

Culorile intr-un spatiu limitat

In momentul in care incepi sa organizezi o camera cu un spatiu limitat trebuie sa iei in considerare ca anumite culori, cele puternice ca si contrast si foarte inchise nu au ce cauta in acel spatiu, pentru ca vei avea o senzatie de incarcare si oboseala, iar camera se va transforma din mica, in mai mica.

Pentru a avea o atmosfera cat mai relaxanta, trebuie sa folosim din toata paleta de culori, doar cele care ar putea oferi o senzatie de foarte mult spatiu, cum ar fi albastrul cerului senin, culoarea untului si de ce nu, chiar si verde.

Totusi, cea mai la indemana metoda este sa vopsesti peretii si tavanul camerei intr-un alb pur, care va amplifica senzatia de spatialitate din incapere.

Cea mai importanta regula este aceea de a nu combina mai mult de trei culori intr-o camera mica, asa ca este recomandat sa ai doua nuante deschise, dominante, si una de accent, mai inchisa.

Pentru pereti si tavan poti apela la alb, bej sau crem, iar pentru accesoriile din incapere poti opta pentru o culoare mai stridenta.

Daca podeaua, peretii si tavanul au culori complementare, vei observa ca spatiul din incapere va parea mai larg, deschis si luminat.

Materialele potrivite pentru camerele mici

Pentru o camera mica este recomandata eliminarea covoarelor, sau cel putin inlocuirea lor cu presuri sau carpete mai mici, din materiale subtiri.

De asemenea, pentru a crea iluzia de spatialitate sunt recomandate si perdelele care se intind de la tavan pana la podea. Totusi, trebuie sa alegi cu atentie perdelele, astfel incat acestea sa permita trecerea luminii.

Cele mai potrivite ar fi perdelele vaporoase, usoare, din matase sau din panza, care au o anumita transparenta. Daca ai un mobilier solid, iti recomandam sa alegi perdele cu model, cu printuri mici, neutre, cu puncte sau linii curbe.

Sticla este de asemenea un material perfect pentru o camera mica. Poti alege o masa de sticla sau scaune transparente pentru camera ta, si vei vedea ca acestea vor crea instant impresia de luminozitate si de spatialitate in incapere.

Texturile corecte in spatiile mici din casa

In general, suprafetele netede reflecta lumina, iar acest lucru transforma intreaga incapere intr-un spatiu luminos si culorile devin mult mai intense.

Pentru a obtine acest efect, poti alege piese de mobilier cu suprafete lucioase, care reflecta lumina, cum ar fi dulapurile cu oglinzi. De asemenea, este important sa eviti materialele greoaie, cum ar fi draperiile din catifea sau mobilierul din lemn masiv.

Tine minte ca nuantele inchise aglomereaza atmosfera dintr-o incapere, asa ca intotdeauna este recomandat sa optezi pentru culori deschise in amenajarea unei camere mici.

Daca este vorba de camera unui copil, poti lipi pe tavan un tapet cu forme geometrice, care dau impresia de adancime.

Totodata putem opta si pentru abtibilduri autoadezive cu diferite forme sau modele, cu tenta metalica pentru a reflecta cat mai bine lumina.

Iar daca peretii ti se par plictisitori cu o singura culoare, afla ca ii poti finisa si in degrade, trebuie tinut cont de faptul ca tonurile deschise incep din partea de sus a peretelui.

Daca luam in considerare toate ideile, sfaturile si trucurile enumerate in acest articol, putem garanta ca te vei putea bucura de o ambianta perfecta, dar si de o utilitate maxima a spatiului.

Articole similare

Ultimele publicatii