5 cauze pentru terminarea unei relatii

Este destul de obisnuit ca intr-o relatie, unul sau ambii parteneri sa recurga la „tratamentul silentios” atunci cand sunt nervosi, dezamagiti, frustrati sau au parte de oricare alta emotie negativa indreptata catre cealalta persoana.„Uneori, pastram linistea pentru a proteja o relatie Frumoasa; Dar prea multa liniste creeaza o Distanta in fiecare relatie Frumoasa”- Anonim

Scurte perioade de liniste, inainte de a reveni (uneori, foarte greu) la dialogul normal de alta data, pot avea un efect pozitiv; uneori, avem nevoie de spatiu pentru a ne „clati mintile”- iar linistea ne ajuta sa facem acest lucru.

Totusi, atunci cand perioadele de liniste se extind – si devin mai frecvente – se poate ca acestea sa fie un catalizator pentru o relatie. Motivul acesteia este ca o comunicare eficienta este, fara discutie, o componenta esentiala pentru succesul oricarei legaturi.

Doctorul in psihologie, Anjhula Mya Singh Bias, spune ca: „De multe ori incetam sa mai comunicam pentru ca unul sau ambii parteneri considera ca nu merita efortul. Au mai mers pe aceasta cale si cred ca stiu la ce conduce – mai multa furie, amaraciune si frustrare”.

Vom prezenta si discuta 5 cauze ce duc la terminarea relatiilor – si actiunile ce pot fi indeplinite pentru a le contracara:

1. Neatentia si dezmintirea

Un scenariu tipic: un partener ii spune celuilalt ca ceva ce acesta a facut, i-a ranit iar raspunsul pe care il primeste fie este lipsit de substanta sau invalideaza orice ingrijorare perceputa, raspunsul pe care il primesc fiind acela ca doar exagereaza sau gresesc in totalitate.

In cazul in care aceste tipuri de interactiuni devin din ce in ce mai frecvente, unul sau ambii parteneri sunt mai predispusi la tacere – cauza descendenta a vanitatii.

Expertii in relatii ofera cateva recomandari comportamentale ce ar putea preveni aparitia unor astfel de dificultati in comunicare. Prima recomandare este sa ne abtinem de la trimiterea mesajelor pe telefon.

Motivul este simplu: mesajele pe telefon nu implica limbajul corporal sau intonatia – doua componente esentiale ale unei comunicari eficiente. Ce-a de-a doua recomandare spune ca trebuie sa ne alegem un spatiu unde putem comunica fara distrageri.

Aflarea in compania celeilalte persoane fara potentiale distrageri exterioare mareste eficacitatea mesajului transmis si incurajeaza contactul vizual. Ce-a de-a treia spune ca trebuie sa lucram asupra empatiei personale si asupra ascultarii reflective.

Citeste continuarea articolului aici: 5 cauze pentru terminarea unei relatii

Articole similare

Ultimele publicatii